Hoe goed denkt u de situatie te kunnen inschatten?

Onderstaande foto's zijn door de organisatie van gebetenhond.nl in scene gezet. Door een hond bijvoorbeeld op de bank te leggen welke hier normaal gesproken niet op ligt, kun je gemakkelijker stress signalen uitlokken. Wat we met deze foto's zichtbaar willen maken is dat een hond in korte tijd verschillende gedragingen kan tonen waaraan ook verschillende oordelen gegeven mogen worden.
Deze gedragingen ontstaan vooral door invloeden van buitenaf. De ene hond zal weliswaar sneller uit balans worden gebracht dan de andere. Dit heeft te maken met zijn genetische achtergrond en milieu invloeden zoals de omgeving (veel of weinig prikkels) waar de pup opgegroeid is, het (aangeleerde) gedrag van de moeder, de leeftijd en opvoeding nadat de pup het nest verlaten heeft.
Veel mensen denken onterecht dat bijtgedrag toe te wijten is aan een bepaalde hond, voor een deel klopt dit. Maar er wordt niet voor niets gezegd, iedere hond kan bijten!
Dat juist die honden waarvan het niet verwacht werd hebben gebeten, daar schort het nog aan een stuk voorlichting. We kunnen onze honden zich namelijk niet laten verdiepen in ons, andersom is wel mogelijk.
Dus zo kan er in de ene situatie niets aan de hand zijn terwijl enkele seconden later de situatie heel risicovol zijn. Wanneer is een situatie tussen u en uw hond risicovol? Gebetenhond.nl heeft binnen 1 minuut meerdere foto's achter elkaar genomen om zo aan te tonen dat de situatie van moment tot moment erg kan verschillen. Het verschil tussen de foto's zou het verschil kunnen uitmaken in wel of geen bijtincident. Bent u in staat om de verschillende gedragingen ‘te lezen’?

 

 

  

  

Ook goed om te weten:
Hoe meer uren je per week in het verkeer begeeft, hoe meer risico je procentueel loopt om betrokken te raken bij een verkeersongeval.
Maar hoe meer uren je per week met honden bezig bent, des te minder risico loop je om gebeten te worden.
(Connie Berendsen)